Binanın oturduğu zemin nasıl? Zemin etüdü yapılmış mı? Binanın projesini kim çizmiş? Müteahhit, projeye uygun inşaat yapmış mı? Kolonlar, kirişler, projedeki ölçü ve yerlerde mi? Beton kalitesi nasıl? Betonun kumu deniz kumu ise yıkanmış mı? Agrega nasıl? Demir (çelik) nervürlü mü? Demirin mekanik özellikleri, standartlara uygun mu?
İnşaat yapılırken bunların hepsini denetlemek isterseniz, denetleyebilirsiniz, ama ya bitmiş bir daireyi, evi satın almışsanız, hele de bir deprem sonrasında binanın kalitesini tespit ederek, depreme dayanıp dayanmayacağını öğrenmek isterseniz, deprem testi size en kıymetli bilgiyi verecektir.
Performans analizi yapılacak binanın taşıyıcı elemanlarından ilgili yönetmelikte belirtilen sayıda numuneler alınır ve test edilir. Testler mutlaka Bakanlık akreditasyonuna sahip yapı laboratuvarında yapılmalıdır.
Taşıyıcı elemanlardaki donatıların belirlenmesi için röntgen yöntemi ya da başka yöntemlerle ölçümler yapılır. Yapıda kullanılan demirin çapları, adetleri, özellikle de etriye aralıkları bulunur. Sıyırma işlemiyle demirlerin korozyon seviyeleri tespit edilir. Ayrıca binanın uygun bir noktasına muayene çukuru açılarak temel sistemi de incelenir.
Zemin Etüdü Raporu’nu hazırlamak üzere yapının arsası içinde jeolojik zemin etüdü yapılır. Elde edilen tüm verilerle 3 boyutlu taşıyıcı sistem modeli oluşturulur. Bu modele deprem yükleri etki ettirilerek binanın deprem performansı belirlenmiş olur.